Vlaamse Liga Voor Fibromyalgie Patiënten |
fibromyalgie.be - Vlaamse Liga Voor Fibromyalgie patienten - VLFP
De combinatie fibromyalgie en slaapproblemen komt vaak voor en eigenlijk is dat ook niet vreemd. Doordat het lichaam continu pijn doet kan dit effect hebben op de nachtrust. Het vervelende is echter dat een slechte nachtrust weer invloed op de lichamelijke gesteldheid en pijn kan toenemen door een slechte nacht. In dit artikel deel ik graag meer over waarom mensen met fibromyalgie slaapproblemen hebben en wat je kunt doen om je nachtrust te verbeteren. Waarom veel mensen met fibromyalgie slaapproblemen hebben is nog niet helemaal duidelijk. Echter lijkt het er op dat dit een gevolg lijkt te zijn van continu pijn in het lichaam. Velen hebben moeite met inslapen en ook doorslapen is vaak een probleem. Het lijkt er op dat mensen met fibromyalgie erg oppervlakkig slapen en de diepe slaapfase niet bereiken. Het gevolg hiervan is vermoeid wakker worden en weinig energie gedurende de dag. Doordat we niet in de diepe slaapfase komen zijn er ook processen die niet op gang worden gezet, er komen bijvoorbeeld minder groeihormonen vrij die de spieren vernieuwen, wat spierpijn en spierstijfheid als gevolg heeft. Echter is nog niet bekend hoe dit precies in z’n werk gaat. Waarom fibromyalgie en slaapproblemen zo’n lastige combi is: Er zijn verschillende redenen waarom het onwijs belangrijk is om de nachtrust te verbeteren als je fibromyalgie hebt icm slaapproblemen:
Mijn 7 tips bij fibromyalgie en slaapproblemen Ook ik heb veel last gehad van slaapproblemen maar heb het nu wel enigszins onder controle, ik deel graag mijn tips omtrent fibromyalgie en slaapproblemen met je. 1. Zorg voor een goed bed of matras Eén van de belangrijkste zaken is een goed en stevig bed waar jij goed op ligt. Fibromyalgie zorgt voor pijn in het lichaam waardoor goede ondersteuning tijdens de nacht erg belangrijk is. Een stevig en kwalitatief goed bed of matras is daarom van groot belang. Zelf heb ik een paar jaar terug een nieuw matras aangeschaft en daar heb ik nooit spijt van gehad; ik slaap daardoor beter en heb lichamelijk minder pijn als ik wakker word. Kies ook het juiste hoofdkussen wat voor jou het beste ligt. 2. Creëer een vast ritme Door een vast ritme te creëren voor jezelf (dus een vaste tijd om naar bed te gaan en een vaste tijd om op te staan) raakt je lichaam gewend aan deze tijden. Hierdoor kan het zijn dat je ook makkelijker in slaap valt én makkelijker je bed uit komt. Ik probeer altijd tussen 21.30u en 22.00u in bed te liggen en tussen 6.00u en 7.00u op te staan. Tip: Zet een wekker op je telefoon die je eraan herinnert om naar bed te gaan. 3. Vaste avondroutine Wat mooi aansluit op de vorige tip is een avondroutine. Weet jij hoe laat je naar bed wilt? Maak dan een planning met dingen die je doet tot de tijd dat je naar bed gaat. Zorg er wel voor dat dit rustige dingen zijn zoals:
Bijvoorbeeld: Na het eten en opruimen even schrijven in je journal, een korte wandeling, daarna je pyjama of lekkere chill kleren aan, telefoon uitzetten en wegleggen en met een kop thee op de bank lezen of een serie kijken. 4. Verminder prikkels in de avond
Door prikkels te verminderen in de avond kun je je lichaam tot rust brengen. Zorg er daarom voor dat je vanaf na het avondeten alleen nog dingen doet die jou helpen te ontspannen en fysieke en mentale activiteit te verminderen.
Door prikkels te verminderen geef je je lichaam en brein meer rust en kun je makkelijker ontspannen waardoor je ook beter kunt slapen. 5. Luister rustgevende muziek of een meditatie Mediteren voor het slapen kan ervoor zorgen dat je volledig ontspannen raakt en je hoofd kunt leegmaken waardoor je goed kunt slapen. Op YouTube staan verschillende meditaties maar je kunt ook app’s downloaden als Meditation Moments of Headspace. Ook kan het helpen om rustgevende slaap muziek te beluisteren. Deze muziek zorgt ervoor dat jij je beter kunt ontspannen. 6. Let op met wat je eet en drinkt ‘s avonds Drink je ‘s avonds graag nog een kop koffie of misschien een glas wijn? Dit kun je beter laten staan. Net zoals eten en drinken met geraffineerde suiker of een zware maaltijd vlak voor het slapen.
Beter kun je kiezen voor een kop thee, bijvoorbeeld kamille thee (dit werkt rustgevend) en een banaan (dit bevat melatonine en serotonine; dit helpt het lichaam om beter te slapen) of een handje amandelen (bevat tryptofaan, wat een kalmerend effect op het brein heeft). 7. Kom even je bed uit als je niet meer kunt slapen Kun je maar niet in slaap komen of word je ‘s nachts wakker en lukt het niet om opnieuw in slaap te vallen? Wat mij dan helpt is om eventjes mijn bed uit te gaan, wat te drinken en het na een kwartiertje opnieuw te proberen. Continu blijven woelen en gefrustreerd raken omdat ik iedere minuut voorbij zie komen heeft geen nut. Door even uit bed te gaan en iets ontspannends te doen, zoals een kop thee drinken, een korte meditatie luisteren of een boek lezen is de kans groot dat je vervolgens wel weer kunt slapen. Nog wat overige tips:
Fibromyalgie en slaapproblemen Hoewel veel mensen met fibromyalgie slaapproblemen hebben zijn er gelukkig wel wat dingen die je zelf kunt ondernemen om er minder last van te ervaren. Probeer bovenstaande tips eens uit en ervaar wat voor jou helpt om beter te kunnen slapen. Geschreven door: Nathalie Verberne www.fibromyalgieblog.nl
0 Reacties
Uw commentaar zal worden geplaatst nadat het is goedgekeurd.
Laat een antwoord achter. |
VLFP
|
Fibromyalgie
|
|