Vlaamse Liga Voor Fibromyalgie Patiënten |
fibromyalgie.be - Vlaamse Liga Voor Fibromyalgie patienten - VLFP
Fibromyalgie en hypermobiliteit is een vervelende combinatie. Echter is er aan beide syndromen weinig te doen en worden ze door artsen niet altijd erkend. Toch hebben veel mensen last van de combinatie fibromyalgie en/of hypermobiliteit, net zoals ik. Daarom wil ik er vandaag wat meer aandacht aan – en duidelijkheid over geven. Hypermobiliteit (HMS) vond ik vroeger als kind wel leuk; ik kon de split, de spagaat en was onwijs goed in turnen. Ik kon mijn been in m’n nek leggen, mijn duimen achterover buigen zodat ze mijn polsen raakten en ga zo maar door. Dat deze ‘leuke’ lenigheid ook z’n nadelen met zich meebracht, daar was ik me toen nog niet van bewust. Wat is het hypermobiliteitssyndroom?Wanneer je hypermobiel bent zit er te veel bewegingsruimte tussen de gewrichten waardoor iemand dus te ver door kan bewegen. Dit komt omdat de banden en kapsels rond de gewrichten elastischer zijn dan zou horen en het bindweefsel te zwak is. Het is zelfs mogelijk dat de gewrichten af en toe uit de kom schieten of in de kom wat verplaatsen. Normaal gesproken worden de gewrichten bij elkaar gehouden door gewrichtsbanden en het bindweefsel maar bij mensen die hypermobiel zijn ligt dit anders. Omdat de banden zo ver mee kunnen rekken en het bindweefsel verzwakt is, moeten de spieren bijspringen om alles in het gareel te houden. De spieren moeten dus dubbel functioneren; omdat de banden en het bindweefsel te zwak is moeten de spieren de gewrichten in de kom houden. Dit kost het lichaam veel energie. Mensen met het hypermobiliteitssyndroom hebben vaak ook last van vermoeidheid, fibromyalgie, bekkeninstabiliteit en het chronisch vermoeidheidssyndroom. Symptomen hypermobiliteit:
Hoe wordt getest of je hypermobiel bent? Om te achterhalen of je hypermobiel bent of niet worden vaak verschillende punten op het lichaam bekeken:
Fibromyalgie en hypermobiliteitWanneer je bovenstaand stukje leest kun je je wellicht voorstellen waarom de combinatie van fibromyalgie en HMS zo kwellend kan zijn. De spieren worden door hypermobiliteit dus extra belast en moeten harder werken. Echter kunnen de afvalstoffen die daardoor vrijkomen niet zo snel worden afgevoerd waardoor er stijfheid (verzuring) in de spieren ontstaat. Hierdoor wordt de pijn die fibromyalgie veroorzaakt dus weer verergerd. Daarnaast brengt zowel HMS als FM (chronische) vermoeidheid met zich mee. Zowel hypermobiliteit als fibromyalgie is chronisch. Hypermobiliteit kan uiteindelijk wel wat verminderen wanneer iemand ouder en dus ook stijver wordt. Het bindweefsel wordt dan stugger waardoor het minder uitrekt. Een vermoeiende en pijnlijke combinatieDe combinatie fibromyalgie en hypermobiliteit zorgt voornamelijk voor veel pijn. De spieren worden continu overvraagd omdat ze de gewrichten bij elkaar moeten houden waardoor de pijnklachten door fibromyalgie weer worden verergerd. Oprekken van de spieren of oefeningen doen heeft vaak weinig nut; de banden en het bindweefsel worden daar niet sterker van. Echter kan dit wel prettig zijn om te doen om de pijn door fibromyalgie en de bijkomende stijfheid te verlichten. Het is hoe dan ook belangrijk om in beweging te blijven; regelmatig lopen, fietsen of iets anders om de werking van de spieren optimaal te houden. De combinatie fibromyalgie en hypermobiliteit zorgt ervoor dat de spieren in het lichaam sneller vermoeid zijn dan bij gezonde mensen. Er is dus meer tijd nodig om op te laden of bij te kunnen komen. Zeker de spieren in het bewegingsapparaat moeten hard werken, het gevolg hiervan is vaak rugpijn, bekkenpijn en/of hoofdpijn. Wat kan de klachten verlichten?Net zoals bij fibromyalgie het geval is, is er geen kant en klare oplossing voor hypermobiliteit. Er zijn wel een aantal dingen waar rekening mee gehouden kan worden:
Hoe ga ik hier mee om? Fibromyalgie en hypermobiliteit vind ik persoonlijk een vervelende combinatie. De chiropractor waar ik al lange tijd kom zegt altijd: ‘Jouw klachten zullen afnemen als straks wat ouder wordt, dan is het eindelijk allemaal wat stijver in je lijf.’ Je kunt je dus voorstellen dat ik niet kan wáchten om oud te worden. 😉
Al een lange tijd lukt het me om de klachten die ik heb te accepteren en het beste van mijn leven te maken. Het is niet fijn om de combinatie van HMS en FM te hebben, maar het is niet anders. Aan mijn vaders kant van de familie is bijna iedereen hypermobiel en aangezien ik sprekend op mijn vader lijk, had dit haast niet anders gekund. Helaas. Wat mij helpt is voldoende bewegen, regelmatig rust nemen, gezond eten en vooral: positief blijven. Geschreven door: Nathalie Verberne www.fibromyalgieblog.nl
0 Reacties
Uw commentaar zal worden geplaatst nadat het is goedgekeurd.
Laat een antwoord achter. |
VLFP
|
Fibromyalgie
|
|