Met een chronische aandoening aan de slag gaan of blijven, is niet vanzelfsprekend. Nochtans is werken voor mensen met een chronische ziekte niet alleen belangrijk om een volwaardig inkomen te bekomen, maar ook om sociale contacten te onderhouden en om zich te integreren in de maatschappij. Daarom is werkgelegenheid voor mensen met een chronische aandoening al jaren een belangrijk strijdpunt voor het Vlaams Patiëntenplatform.

Bijlage
Download this file (VPP - 2014_11 Thematische nieuwsbrief werk.pdf)VPP nieuwsbrief werk 2014-11[VPP nieuwsbrief werk 2014-11]1981 kB

Het systeem van ‘deeltijdse arbeid met toelating van de adviserend geneesheer’ kan veel soepeler worden toegepast dan dat vandaag gebeurt.


Voor vele mensen is werken de normaalste zaak ter wereld. Het geeft hen een inkomen en een nuttig gevoel. Ze komen buiten en ontmoeten nieuwe mensen. Een job brengt structuur in hun dag en hun leven.
 


Zijn onderstaande situaties voor jou herkenbaar? Dan kunnen wij misschien iets voor jou betekenen !
 

Ben jij een fibromyalgiepatiënt die gaat werken? Dan heb is er goed nieuws voor jou: de aanpassingen die nodig zijn om een patiënt met fibromyalgie comfortabeler en productiever te laten werken zijn niet duur en makkelijk in te voeren.

Arbeidsongeschikte werknemers moeten voortaan niet langer wachten op toestemming van de raadgevende arts om weer gedeeltelijk aan de slag te gaan.

De meeste mensen met reuma verzwijgen hun ziekte op het werk uit angst om er nadelen van te ondervinden. Zo blijkt een enquête die het Nederlandse Reumafonds onlangs hield. Van de ruim 1100 deelnemers antwoordde bijna 20% zelfs bang te zijn hun baan te verliezen als ze de ziekte openbaren.

Wie drie tot zes maanden ziek is, gaat maar in de helft van de gevallen terug naar dezelfde werkgever. Na een jaar is dat slechts twintig procent. We moeten er dus met z'n allen voor zorgen dat iemand zo snel mogelijk re-integreert.