Doordat fibromyalgie zich uit in uiteenlopende symptomen, zijn patiënten het meest gebaat bij een multidisciplinaire aanpak. Daarvoor kunnen ze bv. terecht bij één van de 35 centra voor de behandeling van chronische pijn.

Tot 40 procent van de patiënten met chronische rugpijn zijn goed te helpen met antibiotica in plaats van chirurgie. Dat hebben Deense onderzoekers ontdekt. De vondst kan de behandelkosten terugbrengen tot zo'n 135 euro per patiënt.

Om pijn goed te kunnen behandelen moet eerst duidelijk zijn hoe ernstig de pijn is. Daarvoor zijn een aantal meetinstrumenten uitgewerkt.

Een leek denkt bij pijnbestrijding aan pijnstillers of operatieve ingrepen. Efficiënte pijnbestrijding gaat echter verder dan dat.

Ewa Klaver-Krol toont aan dat fibromyalgie een functiestoornis van de spieren is. Ze deed onderzoek naar de werking van spieren bij onder andere fibromyalgiepatiënten.

Steeds meer Belgen doen aan zelfmedicatie, ze nemen geneesmiddelen op eigen initiatief, zonder advies van hun arts. Dat kan bij de behandeling van kwaaltjes voor tijdswinst zorgen, maar hoe doeltreffender geneesmiddelen zijn, hoe groter hun potentieel gevaar is. Hoe kan je aan zelfmedicatie doen zonder risico's te lopen?

Neurologen en reumatologen van enkele grote ziekenhuizen in Australia sloegen onlangs de handen in elkaar.

Deze pilotstudie werd slechts uitgevoerd op een beperkt aantal personen met fibromyalgie. Toch is het resultaat bijzonder interessant.