Patiënten kunnen in aanraking komen met medische expertises bij verzekeringen. Het doel van een medische expertise is om de gevolgen van een ziekte of ongeval vast te stellen en een mogelijke vergoeding te berekenen.

Bijlage
Download this file (VPP - Medische expertise.pdf)Medische expertise - VPP[Medische expertise - VPP]777 kB


Wie naar de dokter gaat, wil uiteraard zo snel mogelijk een diagnose krijgen. En daar kan je zelf bij helpen! Informatie die jou banaal lijkt, kan namelijk heel belangrijk zijn voor je arts.
 

Naar schatting 20.000 tot 40.000 kinderen en jongeren in Vlaanderen hebben een ouder met een ernstige chronische ziekte of handicap. Kind & Samenleving deed het eerste kwalitatief onderzoek in Vlaanderen naar deze vergeten groep.

“Als je thuis dingen moet doen, dan kan je niet voor wiskunde studeren of voor chemie. Het zou wel tof zijn als je zou kunnen zeggen: ‘Ik kom eens een dag niet. Ik let op mijn broer, of zo.’ Dat moeten geen tien dagen zijn, maar zo eens een keer. Zodat je kan zeggen ‘Ik ga de keuken eens goed opruimen’. Aan het woord is een van jongeren uit het onderzoek dat de Vlaamse overheid subsidieerde. Uit alle gesprekken die onderzoekster Hilde Lauwers voerde, blijkt dat een aantal van de kinderen thuis veel zorg opnemen: ze helpen hun ouder, staan voor een groot deel in voor het huishouden, dragen zorg voor broer of zus. Deze extra taken hebben een weerslag op hun schoolwerk en hun vrijetijd.

“Het zou goed zijn dat de school flexibel kan reageren, dat professionele hulp betaalbaar wordt voor elk van deze gezinnen en dat die hulp dan ook aandacht heeft voor de kinderen en niet enkel voor de ouder met een ziekte of handicap”, zegt Lauwers.

Sommige kinderen nemen minder of geen extra taken op. Maar ook zij hebben nood aan waardering, ondersteuning en begrip. Daarom maakten we een kortfilm voor jongeren en een kinderboek met illustraties van Gerda Dendooven.
 

Film en kinderboek


In de film hoor je jongeren vertellen, afgewisseld met tekeningen van Roman Klochkov.

Het kinderboek is voor een wat jongere doelgroep, van 10 tot 13 jaar. Twintig keer zie je een pakkende uitspraak met een bijpassende kleurentekening van Gerda Dendooven. Achteraan volgen nog enkele pagina’s met informatie op kindermaat en ook een lijstje van organisaties waar kinderen steun kunnen vinden.

“Met de film en het boek willen we kinderen en jongeren tonen dat ze niet de enige zijn in hun situatie, ze een welgemeend compliment geven voor alles wat ze doen, en hen vooral aanmoedigen om vooral ook goed voor zichzelf te zorgen”, zegt Hilde Lauwers.

U kan het boekje gratis bestellen door een mailtje te sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Het filpje kan je bekijken op  http://youtu.be/0tR0jg3zbg4

Meer info op http://k-s.be/perspectief-van-kinderen/welzijn/jonge-mantelzorgers-/

 

Dr. House leed niet aan lupus of reuma. De chagrijnige arts uit de gelijknamige tv-serie had chronische pijn aan zijn rechterbeen en nam pijnstillers alsof het snoep was.

Chronische pijn hebben, is vaak een zware belasting. Het langdurige karakter maakt dat zowat alles in je leven rond die pijn gaat draaien. Je humeur lijdt eronder, je persoonlijkheid kan veranderen en je kan sociaal geïsoleerd geraken.

Chronische pijn kan je leven vergallen. Een vijfde van de Europeanen heeft er last van, in ons land zelfs meer dan een kwart. Van die pijnpatiënten heeft drie kwart elke dag pijn.

Op woensdag 23 oktober 2013 stonden in 23 ziekenhuizen talrijke vrijwilligers patiënten en bezoekers op te wachten.
In de aanloop naar Wereld Reuma Dag op 12 oktober zorgde een grote groep vrijwilligers voor de bekendmaking van onze aandoeningen in verschillende ziekenhuizen.


Hooggevoelige personen (HSP) zijn gevoeliger dan de gemiddelde mens. Hun zintuiglijke waarnemingen zijn gevoeliger. Ze nemen meer waar, voelen meer intens en kunnen veelal minder aan dan de gemiddelde persoon. HSP'ers nemen erg veel in zich op - alle subtiele signalen die anderen niet oppikken.