Lid worden

Op zoek naar een voordelige manier om uw erfgenamen iets na te laten in een voor hen moeilijke periode? Misschien biedt het duo-legaat wel uitkomst!Het duo-legaat is een manier om een deel van uw bezit aan een goed doel te schenken, zonder uw erfgenamen te benadelen. Een duo-legaat kan een aanzienlijke besparing aan successierechten betekenen.

De wet voorziet dat men een persoon als erfgenaam kan aanstellen, zonder dat deze successierechten dient te betalen, op voorwaarde dat een ander persoon of vereniging de successierechten voor zijn rekening neemt.

Hoe werkt de techniek van het duo-legaat?


Erfenisrechten zijn progressief opgebouwd: hoe groter het nagelaten vermogen, hoe hoger het tarief. Daarnaast speelt ook de verwantschap tussen de overledene en de erfgenaam een rol. Directe erfgenamen, zoals echtgenoten of kinderen, betalen minder erfenisrechten dan bijvoorbeeld broers en zussen. Verre familie of erfgenamen die geen familieband hebben met de overledene betalen het meest. Een neef of nichtje, een vriend of vriendin moet dus een flink deel van de erfenis afstaan aan de belastingen. Tenzij je een deel van je vermogen overmaakt aan een goed doel en dat goed doel verplicht wordt om de successierechten van jouw nichtje of vriendin te betalen. Dat is de essentie van het duo-legaat.

Een voorbeeld

Een erfgenaam zonder familieband met de overledene betaalt in Vlaanderen 45 procent successierechten op een erfenis tot 75.000 euro. Als een man zonder familie een vermogen van 25.000 euro nalaat aan zijn beste vriend, houdt die dus 13.750 euro over.

De overledene had zijn vriend beter 15.000 euro gelaten en de overige 10.000 euro aan een goed doel, met de opdracht de successierechten van de vriend te betalen. De vriend betaalt in dit geval namelijk helemaal geen successierechten en behoudt 15.000 euro. Dat is 1.250 euro meer dan in het eerste voorbeeld. Het goede doel betaalt 45 procent erfenisrechten op de 15.000 euro van de vriend: 6750 euro. De organisatie moet verder ook rechten betalen op de 10.000 euro die ze zelf kreeg. In Vlaanderen bedraagt het tarief voor een vzw 8,5 procent. Op 10.000 euro geeft dat 850 euro. Het goede doel betaalt dus in totaal 7.600 euro aan de belastingen en houdt dus 2.400 euro over.

Zowel de vriend als het goede doel zijn dus beter af.

 

Is het duo-legaat ook voordelig voor erfenissen aan dichte familieleden?


Je moet altijd nauwkeurig de rekening maken, maar de techniek levert ook broers en zussen een voordeel op. Voor erfgenamen in rechte lijn is het duo-legaat nuttig als de erfenis meer dan 250.000 euro bedraagt.

Vermits de concrete berekening vaak vrij ingewikkeld kan zijn, is het altijd aangeraden om meer info te vragen bij uw notaris.

 

Wat betekent dat voor u?


Heeft u besloten (een deel van) uw nalatenschap aan VLFP vzw te schenken? Breng ons dan op de hoogte en wordt erelid.
U ontvangt ons driemaandelijks ledenblad en bent erelid.

Hebben we uw interesse gewekt en wil u meer weten? Aarzel niet en neem contact met ons op.
Wij maken graag tijd voor een gesprek!

Stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel ons op 015/25.33.19.

 
Meer info op www.testament.be